Apu krypto -tilaus

apu krypto tilaus ApuKryptot on Alehdet-kustantamon 6 kertaa vuodessa ilmestyvä erikoisristikkolehti. Krypton ystävän unelmalehti sisältää myös joka numerossa vaihtuvia ristikkoja, jotka saavat tottuneenkin kryptaajan pään pyörälle.

Mikä on krypto?

Krypto on erityinen ristikko, jossa sanoja ratkotaan tunnistamalla sanoja. Tavallisissa kryptoissa on jokin vaikeustasoltaan helposta vaikeaan vaihteleva kuva, jonka perusteella saa avattua aloitussanan. Aloitussanan perusteella sen kirjaimista saa vihjeitä: joka ruutu on numeroitu, ja samat numerot merkitsevät samoja kirjaimia. Esimerkiksi mallikuvan ollessa LINTU, ja L-kirjaimen ruudussa on numero 3, kaikki ruudut joissa on numero 3 voi merkitä L-kirjaimella.

Joskus aloitussanan perusteella saa enemmän, joskus vähemmän kirjaimia auki. Kryptosta riippuen joko kaikki aloitussanan kirjaimet avaavat numeroiden takaa helpotusta, joissakin kryptoissa helpoiksi luokitellut kirjaimet jätetään "tyhjäksi", eli niiden numeroa ei haluta heti aluksi paljastaa.

Erikoiskryptoista voidaan esimerkiksi jättää kuva kokonaan pois, jolloin krypto tulee ratkaista pelkkien numerovihjeiden avulla.

Ratkontavihjeitä - apua krypton ratkaisuun

Sanojen päätteitä tarkastelemalla voi päätellä sanoja: esimerkiksi päätteet -nen, monikko -t ja verbipäätteet -ata/-ttaa ovat yleensä melko helposti pääteltävissä. Tyypillisesti viimeiseksi ratkottaviksi jäävät vierasperäiset, suomen kielessä harvinaisemmat kirjaimet. Näitä on yleensä ristikossa vähiten.

Vaikeiden kuvien tullessa eteen kannattaa kaverilta pyytää apua - ja jos kuva ei millään ratkea, pystyy myös päätteiden avulla lähtemään kryptossa liikkeelle.

Oikeat ratkaisut

Kryptojen tilaaminen kannattaa, sillä lehdissä julkaistaan jälkikäteen aina menneiden kryptojen ratkaisut. Tilaamalla saat vaikeimmatkin kuvat seuraavan lehden ilmestyessä auki - eikä lehdestä jää mitään tekemättä!

Palkinnot

Kaikki ApuKryptot-lehden kryptot ovat tavallisesti palkittavia. Kryptaamalla koko ristikon ja oikean ratkaisun lähettämällä yhteystietoineen lehdessä kerrotulla tavalla voit voittaa hyviä rahapalkintoja.

Tilaa krypto-ristikot kotiisi

Tilaamalla saat ratkottavaa joka toinen kuukausi suoraan postiluukkuusi - uusia haasteita krypto-ristikon muodossa!

Kommentoi sosiaalisessa mediassa